Marsz Rotmistrza

Marsz Rotmistrza Pileckiego - plakat mały Marsz jest inicjatywą fundacji Paradis Judaeorum i jest organizowany od kilku lat w wielu miastach Polski. W Przemyślu pragniemy nadać dwudniowy charakter uroczystościom związanych z postacią rotmistrza Wtolda Pileckiego, a także Żołnierzami Wyklętymi, ponieważ rok 2011 ogłoszono Rokiem Żołnierzy Wyklętych.

Program obchodów wygląda następująco:

13 V
- 16.00 Początek uroczystości na Placu Niepodległości, zebranie uczestników, przedstawienie postaci rotmistrza, krótki program artystyczny w wykonaniu Czarnej Trzynastki.
- 16.30 „Marsz Rotmistrza” ulicami Franciszkańską, Serbańską, Berka Joselewicza, Jagiellońską na Plac im. Rotmistrza Pileckiego i zapalenie zniczy w formie napisu - Rotmistrz Witold Pilecki - Pamiętamy.
- 19.00 - Spektakl teatralny na scenie Zamku Kazimierzowskiego w wykonaniu PSRH X D.O.K. i ZHP pt. Proces Rotmistrza.

14 V
- 8.00 Zbiórka chętnych do wzięcia udziału w Rajdzie Żołnierzy Wyklętych pod pomnikiem Orląt Przemyskich.
- 8.30 Rozpoczęcie Rajdu na trasie Przemyśl - Ruszelczyce.
- 15.00 Planowane dotarcie do Ośrodka ZHP w Ruszelczycach.
- 15.30 Ognisko dla uczestników, przedstawienie postaci Żołnierzy Wyklętych przez pracowników IPN-u.

Krakowska Fundacja Paradis Judaeorum od prawie trzech prowadzi kampanię pod hasłem "Przypomnijmy o Rotmistrzu" ("Let`s Reminisce About Witold Pilecki"). Jednym z celów akcji jest ustanowienie rocznicy śmierci twórcy konspiracji w Auschwitz, europejskim Dniem Bohaterów Walki z Totalitaryzmem.

Więcej informacji o tej akcji znajduje się pod linkiem: www.michaltyrpa.blogspot.com, profil na facebook`u, a o samym Rotmistrzu pod tym: http://www.pilecki.ipn.gov.pl.

Marsz Rotmistrza Pileckiego - baner

Główne cele zapoczątkowanej w styczniu 2008 r. akcji społecznej "Przypomnijmy o Rotmistrzu" ("Let`s Reminisce About Witold Pilecki") to upowszechnienie tzw. "Raportu Witolda" z 1945 r. (także w tłumaczeniach na języki obce), lobbing na rzecz superprodukcji filmowej opowiadającej losy "Ochotnika do Auschwitz" oraz ustanowienie 25 maja świętem w Unii Europejskiej - Dniem Bohaterów Walki z Totalitaryzmem.

Marsz Rotmistrza Pileckiego - plakat